Monday, 26 November 2012

:: Sikit je lagi !!! Berusahalah.. ::

Diam tak diam dah nak masuk bulan 12. Bermakna sudah hampir nak masuk tahun 2013 !! Cepat masa oiiiii. Bermakna tinggal lagi 2 bulan untuk saya habiskan Master saya.. Saat-saat genting, huru-hara, kelam-kabut, akan saya harungi. Doakan saya dapatkan habiskan Master tepat pada masanya.


Yewwww.. Banyak kerja perlu disiapkan. "Hana, jangan terhegeh-hegeh, buat kerja kena cepat dan pantas!!"

Saya nak dapatkan Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional !!







"Saya akan berjaya dan bahagia"

Thursday, 22 November 2012

:: We're Engaged ::

Alhamdulillah, setelah 3 tahun 8 bulan 5 hari, kami kenal dan bercinta kini kami sudah bertunang !! Yeay !!!! Orang cakap kalau bertunang ni darah manis. Apa maksud darah manis sebenarnya??  Ada yang saya baca maksudnya si darah manis perlu di kuarantinkan daripada merayap tak tentu hala supaya berseri masa naik pelamin. Ada yang yang cakap banyak unsur-unsur jahat akan mendekati pasangan yang berdarah manis. Syaitan tak suka bila mendapat tahu ada pasangan Adam dan Hawa akan disatukan.

Apa -pun saya berdoa kepada Nya agar tiada perkara buruk berlaku diantara kami berdua...

Alhamdulillah, dua wanita penting dalam majlis ini. Sayang kamu semua.




Persiapan bertunang boleh dikatakan semuanya saya DIY. Kami sepakat untuk gunakan gubahan bunga segar sebab for me fresh flower lagi-lagi rose, memang sangat memberi makna romantik. Kami berdua membeli bunga segar di kedai bunga Floristika, di Bangsar. Nak cakap murah, memang murah, cuma kami sampai lewat petang, jadi banyak bunga dah habis...Huhuhuhu..

Jadi kepada B2B, kalau nak beli bunga kena datang awal2 pagi, bunga pun masih segar lagi.

Pelamin pun saya DIY dengan emak saya yang memang patut dianugerahkan multiskil person. Saya lebih suka benda yang simple dan sweet, jadi kami memang buat pelamin ala-ala sweet gitu.

Alhamdulillah, saya bersyukur kerana dipertemukan dengan kamu Encik Tunang. Semoga perjalanan untuk sampai ke alam berumahtangga akan dipermudahkan olehNya. Doakan kami. L.oV.e



"Saya akan berjaya dan bahagia"

Thursday, 16 August 2012

:: Kerja sangat banyak ::

I have a lots of work. Dalam hati dah keriangan nak balik cuti Raya, TAPI !!! kerja tak siap lagi. Hadoiii, inilah akibatnya suka buat kerja last minute, suka tangguh2. Kan dah menyusahkan diri. Banyak kali dah remind diri sendiri but still dengan perangai kemalasan itu. Sekarang kena tambahkan sikap kerajinan sebab memang perlu siapkan sebelum Raya..

Nak tengok meja saya yang sangat messy (bukti yang saya memang banyak kerja)


Setiap kali kelas mesti kena tulis dalam buku ni. Jadual saya, hari2 ada kelas, bermakna, hari2 lah kena tulis dalam buku ni. Tutorial pun tak bertanda lagi..




Penuh dah satu meja dengan barang-barang.



Kelas ganti !! Student mesti tak suka dengan perkara ini. Tapi saya terpaksa juga buat sebab tanggungjawab. Mood raya, tapi kelas tetap dijalankan. Dulu masa jasi student selalu merungut kalau lecturer nak buat class ganti. "Sir, tak yah laa sir. kitorang baca sendiri boleh?" Wahh, sekarang diri sendiri alami benda yang sama. baru sekarang rasa kesedaran tentang tanggungjawab lecturer ni. 

Monday, 13 August 2012

:: Saya Pensyarah Pelatih ::


Sudah masuk minggu ke-5 saya bergelar seorang pensyarah pelatih di Politeknik Melaka. Selangkah lagi untuk saya capai cita-cita saya sebagai Pensyarah yang baik hati :) Masa mula2 memang kegigilan suara dan tangan amat mudah untuk dilihat. Mesti student dapat kesan tu.. Hahahahaha..

Saya kena mengajar 3 subjek, jadi bermakna 3 kelas. Student DPI1A, DAT2B dan DPI5A. Alhamdulillah, student saya semuanya dengar cakap (walaupun tak semua), tapi kena puji juga biar mereka termotivate. Subjek yang saya kene ajar memang sumpah, saya tak pernah belajar masa degree dulu !!

* customs practices
* Occupational safety and health
* polibreged (subjek koko)

Mau tangan tak menggigil masa mula2 mengajar. Ntah student faham ke tak saya ajar. Tapi bila tanya semua cakap FAHAM CIK. Alhamdulillah, lega hati..

Part yang saya suka bila tengok student jawab soalan kuiz. Teringat masa zaman jadi student dulu. Macam-macam cara buat masa nak tiru biar lecturer tak nampak. Sampai sekarang pun ada student yang buat macam saya buat....................... Pura-pura cakap sorang (ala2 tengah berfikir) padahal nak cover baru lepas tanya kawan sebelah jawapan... Hahahahaha, lawak... Ada yang bisik2. Ingat saya tak nampak ke? Tapi saya kan pensyarah yang baik hati...Buat2 tak nampak jelah.. Saya faham semua tu.. Student akan buat benda yang sama bila terdesak :)

Doakan saya untuk menjadi seorang pensyarah yang baik hati :)


"Saya akan berjaya dan bahagia"

Sunday, 12 August 2012

:: Tolong ingatkan aku ::

Ok, setelah hampir berbulan-bulan saya hilang ingatan tentang blog ni. Apakah ? Saya pun confius macam mana saya boleh hilang ingatan. Sehinggalah suatu hari saya dan encik cinta berborak pasal perkenanlan kami. Dia suruh check kat blog, katanya. Ohhhh baru saya pulih dari kelupaan tersebut. Saya ada blog !! Sangat lama saya lupa. Mengapakah ini terjadi. InsyaAllah day to day saya akan update blog selepas dah ada orang yang ingatkan.

Sekarang dan masuk 23 Ramadhan sudah. Bulan Ramadhan kali ini sangat istimewa dalam hidup. Kenapa ? Sebab 1st dalam hidup saya dapat berbuka dan bersahur dengan encik cinta. Bulan Ramadhan kali ni juga saya menyambutnya di Melaka. Bulan Ramadhan kali ini last kami (cik dan encik cinta) sambut guna gelaran tu, InsyaAllah. Lepas ini akan bertukar kepada gelaran cik dan encik tunang :)

Pertama kali juga saya masak sendiri dan berbuka sorang2 di rumah sewa Melaka. Menu nasi goreng kampung halaman, milo cincau dan kurma Yusuf Taiyoob. Simple tapi sedap, makanan bujang :)  Ini bermakna saya telah membuktikan pada diri yang saya pandai masak !!!



Selamat berpuasa lagi 7 hari kepada semua. Semoga puasa kita diterima olehNya. Tak sabar nak balik kampung halaman * Johor Bahru !!

"Saya akan berjaya dan bahagia"

Wednesday, 11 April 2012

:: Selamat Hari Lahir Sayang ::

Kepada Encik Driver, Encik Kaunselor, Encik Dukun, Encik Boss, Encik Penjaga Gua Hati, Encik BodyGuard, Encik Cinta saya...................







 Mohd Rohaizam Bin Nasry





Selamat Hari Lahir Sayang !!!


Dulu


Kini



Selamanya


Selamat hari lahir ke 29 sayang.. Dah nak masuk zone 30 sudah.. Orang tua-tua cakap lelaki makin berusia makin gatal.. Hahahaha.. Ada juga orang cakap umur 30 permulaan bagi hidup lelaki.. Jadi, jangan pandang ke belakang, biarkan 28 tahun yang lepas pergi menjadi sejarah.. Semoga impian dan cita-cita sayang akan tercapai dan menjadi realiti.. InsyaAllah.


" biarpun dunia akan merayakan hari ini untukmu,
  namun bagiku, setiap hari ini dan
  hari-hari seterusnya adalah hari untukmu "



"Saya akan berjaya dan bahagia"