Thursday, 16 August 2012

:: Kerja sangat banyak ::

I have a lots of work. Dalam hati dah keriangan nak balik cuti Raya, TAPI !!! kerja tak siap lagi. Hadoiii, inilah akibatnya suka buat kerja last minute, suka tangguh2. Kan dah menyusahkan diri. Banyak kali dah remind diri sendiri but still dengan perangai kemalasan itu. Sekarang kena tambahkan sikap kerajinan sebab memang perlu siapkan sebelum Raya..

Nak tengok meja saya yang sangat messy (bukti yang saya memang banyak kerja)


Setiap kali kelas mesti kena tulis dalam buku ni. Jadual saya, hari2 ada kelas, bermakna, hari2 lah kena tulis dalam buku ni. Tutorial pun tak bertanda lagi..




Penuh dah satu meja dengan barang-barang.



Kelas ganti !! Student mesti tak suka dengan perkara ini. Tapi saya terpaksa juga buat sebab tanggungjawab. Mood raya, tapi kelas tetap dijalankan. Dulu masa jasi student selalu merungut kalau lecturer nak buat class ganti. "Sir, tak yah laa sir. kitorang baca sendiri boleh?" Wahh, sekarang diri sendiri alami benda yang sama. baru sekarang rasa kesedaran tentang tanggungjawab lecturer ni. 

Monday, 13 August 2012

:: Saya Pensyarah Pelatih ::


Sudah masuk minggu ke-5 saya bergelar seorang pensyarah pelatih di Politeknik Melaka. Selangkah lagi untuk saya capai cita-cita saya sebagai Pensyarah yang baik hati :) Masa mula2 memang kegigilan suara dan tangan amat mudah untuk dilihat. Mesti student dapat kesan tu.. Hahahahaha..

Saya kena mengajar 3 subjek, jadi bermakna 3 kelas. Student DPI1A, DAT2B dan DPI5A. Alhamdulillah, student saya semuanya dengar cakap (walaupun tak semua), tapi kena puji juga biar mereka termotivate. Subjek yang saya kene ajar memang sumpah, saya tak pernah belajar masa degree dulu !!

* customs practices
* Occupational safety and health
* polibreged (subjek koko)

Mau tangan tak menggigil masa mula2 mengajar. Ntah student faham ke tak saya ajar. Tapi bila tanya semua cakap FAHAM CIK. Alhamdulillah, lega hati..

Part yang saya suka bila tengok student jawab soalan kuiz. Teringat masa zaman jadi student dulu. Macam-macam cara buat masa nak tiru biar lecturer tak nampak. Sampai sekarang pun ada student yang buat macam saya buat....................... Pura-pura cakap sorang (ala2 tengah berfikir) padahal nak cover baru lepas tanya kawan sebelah jawapan... Hahahahaha, lawak... Ada yang bisik2. Ingat saya tak nampak ke? Tapi saya kan pensyarah yang baik hati...Buat2 tak nampak jelah.. Saya faham semua tu.. Student akan buat benda yang sama bila terdesak :)

Doakan saya untuk menjadi seorang pensyarah yang baik hati :)


"Saya akan berjaya dan bahagia"

Sunday, 12 August 2012

:: Tolong ingatkan aku ::

Ok, setelah hampir berbulan-bulan saya hilang ingatan tentang blog ni. Apakah ? Saya pun confius macam mana saya boleh hilang ingatan. Sehinggalah suatu hari saya dan encik cinta berborak pasal perkenanlan kami. Dia suruh check kat blog, katanya. Ohhhh baru saya pulih dari kelupaan tersebut. Saya ada blog !! Sangat lama saya lupa. Mengapakah ini terjadi. InsyaAllah day to day saya akan update blog selepas dah ada orang yang ingatkan.

Sekarang dan masuk 23 Ramadhan sudah. Bulan Ramadhan kali ini sangat istimewa dalam hidup. Kenapa ? Sebab 1st dalam hidup saya dapat berbuka dan bersahur dengan encik cinta. Bulan Ramadhan kali ni juga saya menyambutnya di Melaka. Bulan Ramadhan kali ini last kami (cik dan encik cinta) sambut guna gelaran tu, InsyaAllah. Lepas ini akan bertukar kepada gelaran cik dan encik tunang :)

Pertama kali juga saya masak sendiri dan berbuka sorang2 di rumah sewa Melaka. Menu nasi goreng kampung halaman, milo cincau dan kurma Yusuf Taiyoob. Simple tapi sedap, makanan bujang :)  Ini bermakna saya telah membuktikan pada diri yang saya pandai masak !!!



Selamat berpuasa lagi 7 hari kepada semua. Semoga puasa kita diterima olehNya. Tak sabar nak balik kampung halaman * Johor Bahru !!

"Saya akan berjaya dan bahagia"