Tuesday, 29 March 2011

:: Temuduga Perlantikan Ke Jawatan Tetap Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Pengajian Tinggi DH41 ::

Alhamdulillah...... Selesai temuduga kerajaan. Pertama kali kot saya dapat pergi temuduga kerajaan. Nasib baik ada abang saya yang baik hati nak hantarkan sampai Putrajaya dengan kereta baru Ezora dia.... Kami (saya, abang saya, tunang abang saya, bakal mak mertua abang saya) bertolak pada pukul 12.00 tengah malam... Berhenti sana sini, sampai di Putrajaya tepat jam 4.50 pagi.... Sampai2 je terus cari Kompleks Perdana Menteri. Takut tak jumpa nanti. Bila dah kenal pasti jalan, kami pergi ke Masjid Putra. Rupa2nya bangunan Kompleks Perdana Menteri bersebelahan je dengan Masjid Putra. Senang la kalau macam tu.


Siap2 di masjid dan Alhamdulillah dapat solat subuh berjemaah dengan imam Masjid Putra... Lepas solat masa tulah loya, sakit perut, badan berpeluh semua datang.... Tunang abang saya ajak sarapan untuk alas perut. Tapi memang masa tu tak ada nafsu langsung nak makan. Minum air milo je, itu pun tak sampai suku gelas. Maklumlah darah gemuruh.....


Sampai bilik menunggu, perkara pertama yang saya kena tegur dengan urusetia tentang susunan sijil2 mengikut dalam surat temuduga.... Tapi nasib baik urusetia sangat baik. Dia yang susunkan sijil2 saya.... Terima kasih Puan !!! 
p/s Pastikan susun semua dokumen sebijik macam dalam surat. Masukkan IC, surat beranak dan surat temuduga dalam fail bersama dengan sijil2 yang lain.


Duduk dan tunggu sampai giliran tiba. Bilik temuduga saya, bilik 1. Bila sudah kedengaran bunyi loceng dari dalam bilik temuduga, bersedia untuk masuk.... Jangan lupa ketuk pintu 3x... Bila dah masuk, bagi salam dengan muka yang paling gembira walaupun sebenarnya ada mesin pengisar dalam perut !!! Pengerusi temuduga ada 2 orang. Seorang lelaki, seorang perempuan. Seorang dari Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran, dan seorang wakil jabatan.


Ini adalah soalan2 yang ditanya kepada saya :


1. Perkenalkan diri awak....
Jangan lupa beritahu dari negeri mana.... Mana tau ada kekosongan untuk negeri tersebut, dah shortlisted di situ...

2. Awak tahu awak mohon untuk jawatan apa?
Jawab dengan penuh. Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pengajian Tinggi.

3. Apa matlamat kolej komuniti dan politeknik?

4. Apa perbezaan antara peniaga dengan usahawan?

5. Apa tugas2 seorang pensyarah?

6. Apa yang boleh dilakukan untuk meningkatkan ekonomi negara?

Alhamdulillah, saya banyak ditanya tentang apa yang telah saya pelajari semasa di universiti. Jadi peluang saya bercakap memang banyak. Tips yang saya ingin kongsikan disini, jangan biarkan pengerusi temuduga menyoal banyak soalan kepada anda. Lebih elok sekiranya anda yang banyak bercakap. Sebelum masuk bilik temuduga tanya nama pengerusi temuduga supaya anda tahu pangkat mereka.


Tips2 yang saya dapat dari pensyarah adik saya... Terima kasih pada dia sebab tolong tanyakan tips2 pada pensyarah dia di Politeknik Johor Bahru.


* Pakai baju kurung yang biasa2 sahaja. Jangan pakai yang trend sekarang (jarang)

* Kasut formal bertumit sedikit (ala2 cikgu sekolah)

* Make up sedikit (tapi jangan terlalu over)

* Pastikan bawa semua sijil2. Yang duduk jauh2 check sebelum bertolak. Ada calon yang terpaksa balik sebab tertinggal scoll ijazah !!!




Saya dah berusaha dengan sehabis baik. Saya tawakkal pada Allah. Sekiranya itu rezeki saya, Alhamdulillah..... 

"Saya akan berjaya dan bahagia"



Saturday, 19 March 2011

:: PJJ ::

Bila fikir2 balik sebenarnya saya patut bersyukur sebab saya dipilih olehNya untuk menjalinkan hubungan percintaan jarak jauh dengan Encik Cinta saya. Ya, memang kadang2 saya rasa cemburu tengok pasangan2 lain yang boleh berjumpa tiap hari. Saya pun nak jumpa setiap hari !!! Tetapi.......... sebenarnya saya lagi bertuah dari mereka semua.


Ya, kami memang bertuah........


Sebab kami dapat merasai rasa rindu setiap hari... Kalau masa bercinta dah selalu sangat berjumpa, selalu buat aktiviti2 (yang berfaedah tau) sama2, rasanya tak best juga. Sebab nanti bila dah jadi suami isteri dah tak istimewa. Dah biasa..... Alhamdulillah saya patut bersyukur......


Dulu saya selalu merungut dalam hati, kami tak pernah sambut hari kelahiran masing2 sama2. Kami tak pernah ambil gambar sama2 macam pasangan2 lain (mesti yang ni ramai tak percaya), tak pernah tengok wayang sama2, tak pernah lakukan hobi kami sama2, tak pernah pergi bercuti sama2.... 


Macam-mana kami nak buat semua tu, sorang kat Utara, sorang kat Selatan... Kalau jumpa pun 2@3 hari je... Tu pun kena tunggu Encik Cinta saya dapat cuti dan balik kampung. Nak harapkan saya pergi jumpa dia.... Ermmm memang tak jumpa lah jawabnya. Tapi kami pernah lah dating keluar makan, pergi Danga Bay Johor, zoo Johor, taman bunga Istana Johor (nak juga letak Johor !!!) Eeeeee teruk kan.... Tu pun tak reti bersyukur ke??? Ish ish ish..... /hmm


Kalau kami ada selisih faham, nak nangis ke, nak marah ke, nak merajuk ke, nak ambil hati ke semua melalui telefon.... Heeeiiii best tau. Tak adalah dia nampak mukus saya yang keluar (lepas tu kesat kat tangan je sebab towel ntah mana ntah), muka dia yang tak comel dah sebab nak juga nangis. Muka ketat saya, muka serius dia bila marah. Semua tu tersembunyi..... Tak best laaa kalau dah tengok live kan.... So simpan suprise sikit lepas kahwin nanti... Hahahahahahaha /floor


Tetapi......sekarang saya dah tak merungut dah. Malah saya gembira sebab dapat rasai dan alami PJJ ni. Lagi seronok rasanya kalau bercinta selepas kahwin. Jadi kami kena simpan segala aktiviti2 di atas selepas kahwin nanti... (Dalam hati tak sabarnya nak kahwin !!!...Alahai omak kawin kan aku...) Gatainya!!! Hahahaha.... Belum lagi kot...banyak persediaan nak kena buat dan ilmu2 yang perlu dipelajari.....


Moga2 Percintaan Jarak Jauh ni akan bertukar kepada Perkahwinan Jangan Jarak  /blush InsyaAllah...


"Saya akan berjaya dan bahagia"

Thursday, 10 March 2011

:: Doa ketika menghadiri interview ::

Interview... Apa yang kita perlu buat kalau dapat interview??? Semestinya kita akan prepare tentang soalan2 yang bakal ditanya, sijil2 disusun dengan rapi, pakaian yang paling kemas, make-up segala bagai, dan job scope jawatan tersebut.


Kat sini saya nak kongsi doa ketika menghadiri temuduga yang diperolehi dari Dr Hj Fadzilah Kamsah dalam rancangan "Bersama Dato". Artikel ni pun saya terbaca di blog Mr.Kerro.


Sebelum masuk bilik temuduga, baca :


1. Al-Fatihah

2. Ayat Kursi

3. Ayat 1000 dinar

4. Akhir sekali baca zikir "Ya Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir"


Selebihnya kita bertawakal pada Allah. Kalau itu memang rezeki kita, InsyaAllah pekerjaan itu milik kita. Sekiranya bukan rezeki kita, Allah maha mengetahui yang mana terbaik untuk kehidupan kita.


Semoga berjaya !!!


"Saya akan berjaya dan bahagia"



Tuesday, 8 March 2011

:: Sudah 2 tahun !!! ::

6 March.......Tarikh bersejarah bagi KAMI... :) Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi saya ucapankan. Sudah 2 tahun KAMI berkenalan!!! Terima kasih kepada dia, kerana sabar dengan kerenah saya yang suka merajuk dan merajuk. Terima kasih kerana sentiasa cuba untuk memahami hati dan belajar mengenal perangai masing-masing. Walaupun kami tak dapat sambut tarikh bersejarah ini bersama, namun cinta dan sayang kami semakin bertambah dan tambah dan tambah.


Masa saya belajar di universiti Kak Siti ada beritahu, kalau nak masuk tahun ke-2 dalam sesebuah relationship memang akan banyak masalah datang. Siapa yang betul2 kuat dan tabah je akan kekal. Masa tu pun ramai kawan2 yang putus masa nak masuk tahun ke-2 dalam relationship diorang. Tak tahulah betul ke tak, tapi kalau dianalisis balik firasat Kak Siti tu memang boleh dikatakan 85% betul. Saya ada dengar juga dalam Wanita Hari ini. Tahun ke-2 dan ke-5 adalah tahun cabaran dalam relationship. Tapi tu bagi pasangan yang sudah berumahtangga. 


Tapi, walau apa pun,yang penting kami dah berjaya melepasi tahun ke-2 itu....Ada chance untuk jodoh panjang ni....Amin, insyaAllah :)


Terima kasih padaMu ya Allah kerana ketemukan kami dan wujudkan rasa cinta dalam hati kami berdua. Begitu indah dan bermakna cerita cinta yang Kau tuliskan untuk kami. 


"Ya Allah, berilah kebahagiaan dan kejayaan dunia dan akhirat kepada kami berdua. Semoga Mohd Rohaizam Bin Nasry dan Hanafeah Binti Ab Rahman adalah jodoh yang ditetapkan."


"Saya akan berjaya dan bahagia"